Papryka z miodem
Wracam do Was z kolejną porcją przetworów.
Paprykę z miodem przygotowuję trzeci rok z rzędu i jest to zdecydowanie ulubiony przysmak mojej córeczki. :)
Serdecznie polecam.
Papryka konserwowa z miodem
Źródło : Uwielbiam gotować
Paprykę z miodem przygotowuję trzeci rok z rzędu i jest to zdecydowanie ulubiony przysmak mojej córeczki. :)
Serdecznie polecam.
Papryka konserwowa z miodem
Źródło : Uwielbiam gotować
Papryka z miodem
Składniki na 6 litrowych słoików:
- 2,5 kg papryki (czerwona, żółta lub miks kolorów)
Do każdego słoika wkładam:
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu
- 1 łyżeczka oleju
Zalewa:
- 2 l wody (8 szklanek)
- 2 szklanki octu 10%
- 2 łyżki soli
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
Paprykę
myję dokładnie, przekrawam na ósemki, usuwam gniazda nasienne i
opłukuję wewnątrz. Oczyszczoną i pokrojoną paprykę wkładam do
wyparzonych i suchych słoików. Do każdego słoika wkładam liść laurowy,
2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu i wlewam 1 łyżeczkę
oleju.
Zalewa: Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję cukier, miód i sól.
Całość podgrzewam aż do zagotowania.
Ułożoną w słoikach paprykę zalewam
gorącą zalewą aż do pokrycia wszystkich składników, szczelnie zakręcam.
Słoiki wstawiam do kotła z ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików.
Doprowadzam do zagotowania. Pasteryzuję ok. 10 - 20 minut w zależności
od grubości ścianek papryki. Słoiki ostrożnie wyjmuję, odwracam do góry
dnem i pozostawiam w tej pozycji do
ostudzenia. Ostudzone i osuszone słoiki przenoszę do spiżarni.
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz