Konfitura jagodowa
Domowe przetwory czas zacząć. Na pierwszy ogień poszły w tym roku jagody - świeżutkie, prosto z lasu i pachnące. Są źródłem witamin i minerałów. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Najczęściej można kupić je w litrowych słoikach, dlatego pamiętajcie 1 litr jagód = 0,58 kg. :)
Konfitura jagodowa
/Źródło : Kotlet.tv/
Jagody przebieram, myję.
Wsypuję na patelnię lub do garnka o grubym dnie. Zasypuję cukrem, dodaje wodę. Na średnim ogniu podgrzewam, czasem mieszając i rozgniatając owoce.Od momentu, gdy się zagotuje, jeszcze chwilkę trzymam na niewielkim ogniu, by lekko zgęstniało. Gotowanie takiej ilości zajmuje niecałe 10 minut. Jak więcej, to i czas troszkę dłuższy. Napełniam słoiczki (wyparzone lub wygrzane w piekarniku), wieczka przecieram spirytusem, wycieram i zakręcam mocno. Stawiam do góry dnem, aż wystygną.
Gotowe, smacznego. :)
/Źródło : Kotlet.tv/
- 500 g jagód
- 2 łyżki wody
- 1/3 szklanki cukru (lub troszkę więcej, wg uznania)
Wsypuję na patelnię lub do garnka o grubym dnie. Zasypuję cukrem, dodaje wodę. Na średnim ogniu podgrzewam, czasem mieszając i rozgniatając owoce.Od momentu, gdy się zagotuje, jeszcze chwilkę trzymam na niewielkim ogniu, by lekko zgęstniało. Gotowanie takiej ilości zajmuje niecałe 10 minut. Jak więcej, to i czas troszkę dłuższy. Napełniam słoiczki (wyparzone lub wygrzane w piekarniku), wieczka przecieram spirytusem, wycieram i zakręcam mocno. Stawiam do góry dnem, aż wystygną.
Gotowe, smacznego. :)
Też zrobiłam już zapasy:-)
OdpowiedzUsuń